Ovo pitanje vlasnici si najčešće postavljaju u vrijeme kada se mačke počinju „tjerati“ ili kada dođe do poroda pa uz mačku dobiju i mnoštvo njenih potomaka koje ne mogu zadržati ili podijeliti. Mačke su životinje koje se brzo razmnožavaju pa na svijet donose vrlo velik broj potomaka. Sterilizacijom mačke osim što kontroliramo populaciju, sprječavamo i pojavu mnogih zaraznih bolesti koje se prenose izravnim kontaktom, smanjujemo njen radijus kretanja kao i ozljede nastale u borbi sa drugim mačkama. Pravovremenom sterilizacijom smanjuje se i mogućnost nastanka tumora mliječne žlijezde te patoloških promjena koje mogu nastati na maternici i jajnicima pogotovo u kasnijoj životnoj dobi.
Sterilizacija je kirurški zahvat koji se obavlja pod općom anestezijom. Radi se o rutinskom zahvatu koji se preporuča obaviti prije puberteta tj. do 6-og mjeseca starosti, no naravno može se obaviti i kasnije. Kod ženki se uklanjaju oba jajnika i maternica, a kod mužjaka se radi mali rez na skrotumu kroz koji se uklanjaju testisi. Odluku o sterilizaciji morate donijeti sami kao odgovorni vlasnici, a mi vam kao veterinari jedino možemo reći da je sterilizacija mačke u pravom trenutku najbolje što možete učiniti za nju.

Najčešća pitanja koja postavljaju vlasnici:

KOLIKO DUGO MAČKA MORA BITI STACIONIRANA KOD VETERINARA

Nakon operacije mačka se vrlo brzo budi tako da isti dan može ići na njegu u svoj dom

KOLIKO DUGO TRAJE OPORAVAK

Mačke budu aktivne već nakon 24 sata

POSTOJI LI MOGUĆNOST „PUCANJA“ RANE

Ne postoji nikakve mogućnosti da se rana“ otvori“ ukoliko se zahvat provodi po pravilima dobre kirurške prakse

HOĆE LI SE MAČKA/MAČAK UDEBLJAT?

Činjenica je da streilizacijom dolazi do promjene hormonalne ravnoteže te veće sklonosti debljanju no pravilnom prehranom, u odgovarajućim količinama, svaki vlasnik optimalnu tjelesnu masu može držati pod kontrolom.

HORMONSKA REGULACIJA SPOLNOG CIKLUSA DA ILI NE?

Na našem tržištu postoji nekoliko registriranih preparata za hormonsku regulaciju odnosno sprječavanje pojave spolnog ciklusa ženki. Na vlasniku je da odluči koju će opciju primijeniti, no svakako bi sa svojim veterinarom detaljnije trebao razmotriti pozitivne i negativne strane primjene hormona. Ukoliko i Vi imate neka dodatna pitanja obratite nam se s povjerenjem

I ZA KRAJ

JEDNA NESTERILIZIRANA MAČKA SA SVOJIM KĆERIMA U 6 GODINA BIOLOŠKI JE SPOSOBNA OKOTITI 42 000 MAČIĆA.