Piroplazmoza ( babezioza ) nametnička jebolest uzrokovana protozoama iz roda Babesia. Uzročnika bolesti prenose krpelji, najčešće sejavlja u proljeće i jesen, no moguća je pojava i u bilo koje drugo doba godine. Nakon ulaska u krvotok,Babesiae parazitiraju ueritrocitima te dovode do njihovog propadanja što se očituje anemijom, žuticom,povraćanjem, često povećanom tjelesnom temperaturom, izrazitom bezvoljnošću,gubitkom apetita, a katkad i hemoglobinurijom (pojavom tamne do crveno – smeđemokraće). Ako životinja preboli početnu fazu, bolest prelazi u kronični oblikkoji se očituje izrazitom anemijom, promjenjivom tjelesnom temperaturom,probavnim smetnjama i mršavljenjem, a traje nekoliko tjedana.

Budući da Babesiae razaraju crvena krvna zrnca(eritrocite) zbog kojih se i javljaju navedeni simptomi, vrlo je bitno da uzodgovarajuću medikamentoznu terapiju životinja bude pošteđena svih većihtjelesnih aktivnosti kroz minimalno 14 dana. Ako primjetite na Vašem psu krpelja to ujednoi ne znači da će se Vaš pas razboljeti jer nisu svi krpelji nositelji Babesiae,no ako uz nalaz krpelja primjetite i neki od navedenih simptoma svakako potražitepomoć Vašeg veterinara koji će nakon postavljene dijagnoze moći provesti iliječenje. Vrlo je važno uzeti u obzir i mogućnost pojavesvih ovih simptoma i bez prethodnog nalaska krpelja jer je ponekad nemoguće udlačnom pokrivaču vašeg ljubimca uočiti njegovu prisutnost. Iako je liječenje uspješno, nije i bezopasno, jerlijekovi koji se koriste oštećuju jetrene stanice pa je svakako pametnijepokušati spriječiti nastanak bolesti.
Dakle, da biste zaštitili svoje ljubimce odmogućnosti nastanka ove vrlo neugodne i u našem kraju dosta česte parazitarne invazije, preporuča se redovitotretiranje Vaših pasa i mačaka nekim od prisutnih preparata (Frontline,Advantix…) koji su vrlo efikasni i koji primijenjeni na odgovarajućinačin štite Vaše životinje od invazije krpeljima koji su najvažnija karika ulancu prijenosa Babesia na Vaše ljubimce.